Otrzymaj oferty od firm

Oszczędź czas i pieniądze

Dodaj ogłoszenie

Otrzymuj raporty przetargowe

Wizytówka firmy w serwisie

Reklamuj oferty firmy

Zarejestruj firmę


Urządzamy kuchnię – podłoga z kamienia

2015-11-25

Kuchnia w domu to jedno z najczęściej odwiedzanych pomieszczeń. Oprócz codziennych obowiązków związanych z przygotowywaniem posiłków, zdarza się, że wieczorami przyjmujemy tam gości. Wszystko to powoduje, że miejsce to szybciej się brudzi i jest narażone na nieprzewidziane zniszczenia.

 


Urządzenie kuchni to działanie, które powtarzamy raz na kilka lat. W dodatku wszystko tam musi być dokładnie przemyślane, a elementy muszą ze sobą współgrać. Od mebli kuchennych poprzez podłogę aż do wyboru odpowiedniego oświetlenia – wygląd musi być estetyczny i nienaganny, a przy tym bardzo praktyczny. Jeśli weźmiemy pod uwagę to, ile rzeczy dzieje się w kuchni, łatwo przekalkulować, jakie z jej elementów powinny odznaczać się nieprzeciętną trwałością. Tak jest właśnie w przypadku podłogi. Musi być wytrzymała i łatwa w czyszczeniu. Jednym z bardziej trafnym rozwiązań będzie wykończenie podłogi kamieniem. Dlaczego? Warto poznać zalety kamienia, żeby przekonać się, że właśnie ta opcja jest najbardziej optymalna, a przy tym efektowna.

Plusy i minusy kamienia

O ile odpowiednio dbamy o podłogę z kamienia, o tyle będziemy cieszyć się jej dobrym wyglądem nawet przez kilkanaście lat. Niestety problem z tym materiałem jest taki, że nie pasuje on do każdego wnętrza. Najlepiej wygląda w większej przestrzeni. Tak dzieje się w przypadku schodów, które zawsze będą wyglądać dość masywnie i w mniejszych domach mogą tworzyć bardzo zły efekt. W przypadku podłóg kamiennych efekt ten raczej nie powinien nastąpić. Jeśli chodzi o estetyczne aspekty takiego rodzaju wykończenia podłogi – tutaj mamy do czynienia raczej z wybraniem odpowiedniego koloru kamienia. Poza tym materiał ten raczej broni się swoimi największymi zaletami. Należy do nich twardość, a tak wpływa na drugą cechę, czyli na trwałość. Minusy kamienia najbardziej można dostrzec, gdy stosuje się go na zewnątrz. Niestety materiał ten jest bardzo podatny na działanie czynników atmosferycznych. Warunki klimatyczne w naszym kraju są bardzo skrajne – od mrozu, śniegu i deszczu po upały i duże nasłonecznienie. To właśnie może powodować zniszczenie kamienia. Dlatego poleca się go bardziej w wykończeniu wnętrza. Kamienna podłoga będzie wyglądała świeżo, jeśli będziemy używać środków do impregnacji, a dodatkowo jeśli będziemy uważać, żeby w razie rozlania czegoś – od razu działać i nie spowodować powstania plam.

Który kamień sprawdzi się na podłodze w kuchni?

Niestety kamień jest bardzo wrażliwy na działanie cieczy. Jak wiadomo, czasem w kuchni może się coś rozlać. Dlatego warto wiedzieć, który z kamieni okaże się najlepszy w takim przypadku. Jeśli marzy ci się marmur, zapamiętaj, że z nim będzie najwięcej pracy. Nie należy do najtwardszych kamieni. Przy złym konserwowaniu może okazać się podatny na częstsze powstawanie plam. Dlatego lepiej zdecydować się na króla wśród kamieni, czyli granit. Jest to najtwardszy rodzaj tego materiału. Najbardziej odporny na zarysowania i cechujący się wysoką plamoodpornością. Jeśli chodzi o inne kamienie – być może dobrym rozwiązaniem okaże się trawertyn. Jednak w tym przypadku należy pamiętać, żeby był wypełniony żywicą. Dlaczego? Ten rodzaj kamienia ma otwory, które powodują, że bardzo nasiąka. Jeśli wypełni się je żywicą – problem zostanie zminimalizowany, ale wciąż trzeba będzie starannie dbać o trawertyn, żeby zachował swoją świeżość przez długi czas.

Artykuł powstał we współpracy z www.fkb.pl.

Kategorie:
Słowa kluczowe:
artykuł wyświetlono: 1349 razy